.

Offboarding

Moet je als organisatie tijd, geld en moeite over hebben voor goede offboarding? Of is het onzin om te investeren in mensen die toch bij je weggaan? Voor ons is het glashelder: offboarding loont. Tenminste offboarding die verder gaat dan het afwikkelen van praktische zaken. Je ex-medewerker is je visitekaartje, accountmanager, recruiter, leermeester en je spiegel.

 

Je ex-medewerker is je visitekaartje

 

Onderzoek wijst uit dat bedrijven met een slechte reputatie 10% meer loonkosten betalen. Juist vertrekkende medewerkers laten overal hun mening over je bedrijf horen, en dat heeft invloed op je reputatie. Meningen – al dan niet gefundeerd – krijgen steeds meer impact door social media. Maar ook: je omgang met medewerkers die vertrekken beïnvloedt het commitment van medewerkers die blijven. Hoe positiever jij bent over degene die weggaat, hoe positiever de achterblijvers over jouw bedrijf zijn.

 

Je ex-medewerker is je accountmanager

De kans is groot dat je ex-medewerker op één of andere manier verbonden blijft met je bedrijf: hij of zij wordt zelf klant, partner of leverancier óf verwijst potentiele klanten, partners en leveranciers door naar jou. Het loont daarom om op goede voet te blijven staan met je ex-medewerker en dus ook met zijn of haar netwerk. En besef: met dank aan – wederom – social media zijn netwerken van mensen nog nooit zo groot geweest als nu

 

Je ex-medewerker is je recruiter

Je ex-medewerker heeft heel veel kennis van en ervaring met je organisatie en is daarmee een perfecte recruiter voor nieuwe collega’s. Niemand weet beter welke vaardigheden nodig zijn voor een functie dan degene die de functie vervuld heeft. Positief uit elkaar gaan loont! Onderzoek van Linked In wijst uit dat maar liefst 33% van de mensen een functie afwijst als degene die de functie voorheen vervulde er negatief over praat.

 

Je ex- medewerker is je leermeester

Je kunt veel van je vertrekkende medewerker leren. Door een goed exitgesprek te voeren verzamel je waardevolle feedback over je organisatie. Waar voorheen een medewerker misschien het zwijgen ertoe deed uit angst om zijn of haar baan te verliezen, durft hij nu vrijuit te praten en twijfels te uiten. Hoe meer je zorg draagt voor een respectvol en transparant gesprek wat twee richtingen op gaat, hoe meer je over je eigen organisatie kan leren.

 

Je ex-medewerker is je spiegel

Vanuit het perspectief van de organisatie is offboarding vaak maar één van de vele HR taken. Vanuit de medewerker gezien is werk echter een geïntegreerd onderdeel van zijn/haar leven. Goed werkgeverschap tot en met het einde van de samenwerking bepaalt het emotionele en professionele welzijn van je medewerker. Doe je dat goed, dan geniet je maximaal van alle bovenstaande voordelen. En - niet onbelangrijk - je doet recht aan de goede reputatie van je bedrijf.